KemenceMánia és a kemencézés mániája

A kemencében rejlő lehetőségek húsokon innen, kenyereken túl

Gyorsan finomat, szabadtéren: a tárcsás lecsó

2020. február 25. 13:44 - Szassz a mániákus kemencés

A lecsóban az a legjobb, hogy gyorsan elkészül és mint azt már a címben is előrevetítettem, finom is. Nyilván persze, nem mindenki szereti, de az efféle, mondhatni szentségtöréssel most ne foglalkozzunk. Kedvezzünk a lecsókedvelőknek.

A recept nem az a megszokott, de ígérem, tetszeni fog. Szóval...

Hozzávalók:

  • paradicsom,
  • paprika,
  • hagyma (most lila lett),
  • só - eddig teljesen normális lecsónak hangzik, igaz?
  • mangalica szalonna - hiszen a tárcsára kell némi zsíradék
  • cukkini - na itt már páran néztek, hogy mi lesz ebből...
  • bazsalikom,
  • oregánó - micsooooda?!
  • édesburgonya - fonal elvesztve, ha jól sejtem...

Akkor ez most lecsó, ratatouille, l'ecsó vagy mi tulajdonképpen?

Mondhatnánk, hogy mindegy, mert bizony eszelősen finom. Pláne, hogy friss kenyérrel fogyasztottuk! Az volt csak csak a hab a tortán.

vegetables-2726800_1280.jpg

Miért kerültek bele a különféle zöldségek? Lehet tippelni :)

a. Mert volt itthon

b. Mert egészséges

c. Mert az édesburgonya tiszta fehérje, és nem terheli feleslegesen a gyomrunkat

d. Mert mind igaz a felsoroltak közül

Gratulálunk, valóban a 'd' a helyes válasz! :) Gondolatban megajándékozunk egy tállal a finom lecsónkból.

De kanyarodjunk vissza a kezdeti kérdéshez. Lecsó, vagy ratatouille? Ehhez a wikipédiát hívom segítségül. 

A lecsó egy zöldség ragu, tulajdonképpen egyfajta paradicsom-paprika „pörkölt”. Kicsit olyan ez, mint a rántott cuccok. A magyar ember két dolgot szeret nagyon: a pörkültöt, meg a rántott mindent IS. 

A ratatouille-ban (ejtsd: ratatui) a domináns zöldség vagy a padlizsán, vagy a cukkini (de sohasem a paprika, mint a tradicionális hazai fogásnál). Ezekhez jön egy ízesítőcsokorral (petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, kevés zellerszár, póré ízlés szerint) készülő „lecsóalap” (paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma). Ez azonban sohasem szalonnás. Az alap készülhet piros és zöld kaliforniai paprikából is. Ha nem, akkor csak pirosból. Az egyes zöldségeket külön-külön készítik el, a végén egyesítik, s hosszabb-rövidebb ideig még együtt párolják őket. A hagymát finomra vágják vagy vékonyra szelik, az összes többi zöldséget viszont általában nagyobb, kb. három dentis kockára vágják.

Tehát a korrekt válasz, hogy egyik sem, se nem lecsó, se nem ratatouille. Viszont mindkettőből ötvözi a recept az előnyöket a tárcsás elkészítéshez. Véleményünk szerint egy jó fajta friss paradicsomokból készült zöldségragu nagy siker a vendégek körében serpenyőben is, de pláne  tárcsán előadva.

lecso_kemencemania.jpg

Milyen alapanyagok lehetnek megfelelőek összességében?

  • hagymafélék - vörös, lila, sonka, mogyoró...
  • paprikafélék - tv, kápia az édes ízekért, bogyiszlói a csípős ételek kedvelőinek
  • padlizsán
  • csiperke gomba
  • cukkini
  • édesburgonya vagy lánykori nevén batáta
  • zöldfűszerek: bazsalikom, oreganó, vadmajoranna, pici kakukkfű
  • és ne feledjük el sózni (nyilván nem kell marokszámra szórni, de az ízt még mindig a só emeli ki, csak érdemes mértékkel használni.

Elkészítés

Tárcsán, többek között a tárcsa karbantartása végett is egy kis szalonnazsírral kezdhetünk. Azért, hogy minél kevesebb zsíradékot kelljen hevíteni, tárcsán inkább kezdjünk egy adag lédús paradicsommal, majd ebbe tegyük a hagymát. A paradicsom leve hűteni fogja a tárcsát, és így nem fog túlmelegedni. Természetesen ügyeljünk rá, hogy mindig csak pici tűz legyen (parázs sem kell túlzottan sok). Az elpárolgott levet pedig pótoljuk vízzel, mert a nagy felület sok folyadék elpárolgását eredményezi.

Sorrendben a hagyma után jönnek a zöldfűszerek, majd az édesburgonya. Mikor az édesburgonyát már fakanállal ketté tudjuk vágni, akkor tehetjük rá a felkockázott cukkinit, majd a paprikát. Az már tényleg ízlés kérdése, hogy a paprikát roppanósan, vagy puhán szeretjük. És a végén ráütött majd belekevert tojás is egyéni igények alapján fog játékba kerülni, mint a kolbász, szalonna vagy esetenként a rizs. Ahány ház, annyi lecsó, végeláthatatlan sorba lehetne listázni, mi minden kerülhet bele. Tipik, mint a húsleves. Azzal a recepttel és a lecsókészítési szokásokkal, meg a ki hogy eszi, mivel turbózza kérdéskörrel is pikk-pakk összeugrathatsz egy ezeréves baráti társaságot, mert mindenki a saját receptjét védi foggal és körömmel. Ugye, te is bólogatsz? Naná, így megy ez. 

Amire figyeljünk az az élelmiszerbiztonság! Gyorsan romló alapanyagok a - főleg később, a nyári melegben - rossz vége is lehet a bulinak, ha nem járunk el kellő elővigyázatossággal. Vagy együk meg frissen (nem lesz nagy wasistdas, mert mennyei), vagy kihűtés után rögtön tegyük be a hűtőbe! Ha giga adagot csinálunk és nincs benne tojás, akár a fagyasztóba is menthetünk a későbbiekre.

Nyári esték kiváló programja a szabadtéri főzés-sütés, ám egy villámgyorsan elkészülő lecsó akár kora tavasszal is összedobható. Bár márciusban nincs még kánikula, izzadni nagyon nem fogsz, de a seccperc elkészülési időnek hála nem is fagysz oda a kertben, mintha mondjuk egy malacsütésbe fognál bele.

Jó étvágyat kívánok!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemencemania.blog.hu/api/trackback/id/tr315490934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tpl 2020.02.25. 21:45:14

A lecsóban az a jó, hogy finom és semmilyen szakács élőképzettséget nem igényel. Ahogy a legtöbb magyar étel sem. Bárki eltudja készíteni anélkül, hogy pl. tudná, mi az a szuvidálás. :)

alex4 2020.02.25. 21:45:37

Egy kicsit régimódinak tűnik a tárcsás megoldás - szvsz, újítani kéne a nyomógombos, de még inkább a vezeték nélküli megoldással! :)))

enrikokaruszo 2020.02.25. 21:45:50

nincs határ
én imádom ha nyáron a lecsó szaftja savanykás, kanál jó mustárt, fehérbort beleteszek
friss szőlőlevél is jó bele

Boar. 2020.02.26. 09:21:45

A kopott zománcos tálban pironkodó, bő lére eresztett valami véletlenül sem lecsó...
Az unortodox hozzávalóktól eltekintve a dolog már ott el lett cseszve, hogy paradicsomlében párolta a hagymát az elkövető a zsiradékban pirítás helyett. Nem véletlen a lecsó hozzávalóinak a sorrendje és az sem véletlen, hogy nem kerül bele lassabban megpuhuló alapanyag. A lecsót ugyanis nem főzzük hanem sütjük...

qwertzu 2020.02.26. 09:21:54

Lecsó? Februárban?
Roppantmód szezonális.

@tpl: Mert a szuvidálás az tényleg nagyon nehéz. Kinézed a táblázatból, hogy mennyi ideig kell készülnie hány fokon, berakod a gépbe, beállítod, kész.
süti beállítások módosítása