KemenceMánia és a kemencézés mániája

A kemencében rejlő lehetőségek húsokon innen, kenyereken túl

Tippek a hétvégi grillezéshez

2020. május 05. 11:16 - Szassz a mániákus kemencés

Mutatunk pár ínycsiklandozó ötletet, amit akár már hétvégén bevethetsz a kinti sütés alkalmával. Néhány hagyományos és egy-egy különlegesebb falat, ami a nyári diéta ellen szólhat ugyan - főként, ha puha, fehér kenyérrel kíséred -  de egy jó vacsora érdekében okvetlenül szükséges. Kezeket fel, ki éhes máris?

Grillezni mindenki szeret, legfeljebb az ízlésünk visz más-más irányba a fogások kiválasztásakor. Néhányan a húsokat preferálják, abból is a tarját és társait, míg némelyek zöldségekkel és sajttal variálnak.

garden-party-364593_1280.jpg

Kardinális kérdés persze a technika is, egész pontosan, hogy mivel tüzeljünk? Fával, faszénnel esetleg brikettel? Ha sorra vesszük a lehetőségeket, akkor a fa jó megoldás lenne, ha a sütés maga rövidebb időt vesz igénybe, de amúgy ráérünk kivárni, míg a fa átparázslik és elég nagy grillünk a szükséges parázsmennyiség elkészítéséhez is. Sokáig tart az előkészület, és gyorsan süthető dolgokra van szükség - nem hangzik túl jó kombinációnak.  Akinek nincs otthon faszene, csak száraz keményfája, az jegyezze meg végszükség esetére a tippet, mert végülis egynek jó. De van jobb is, mutatom!

wood-3260343_1280_1.jpg

A faszén és a brikett megegyezik abban, hogy nem ég lánggal, csak parazsa van, ami leadja az ételkészítéshez szükséges hőt. Ez a hőmennyiség lehet több, mint kéne és kevesebb is, ami két fő dologtól függ: a grillező fajtájától és a felhasznált tüzelő mennyiségétől. A grillezők fajtáiról és tulajdonságairól egy külön posztot fogok alkotni, mert jelenlegi témánktól túl messze visz. A tüzelő tekintetében az alábbiak irányadók: akkor használjunk brikettet, ha több, mint 1 órán át akarunk sütögetni. A jó minőségű faszénnek pedig gond nélkül parázslania kell egy órán keresztül. 

Ha gyors vacsorát szeretnénk, mert az idő későre jár vagy épp nagyon éhes a társaság - döntsünk a faszenes begyújtás és egy kisebb grill mellett. Gyors begyújtás: ha nem készültünk tömlős gázos turbó begyújtóval - némi papírral, száraz fahánccsal és száraz kéreggel operáljunk, majd jöhet a legnehezebb rész, a várakozás. Hogy ez az idő se teljen haszontalanul, készítsük elő a sütnivalónkat, vagy adjuk ki a feladatot és dobjuk le magunkat egy pohár frissítővel.

Mit készítsünk?

A hamburger könnyen variálható, kicsik és nagyok egyaránt szeretik és hamar el is készül. Verjük ki a fejünkből a strandokon sokszor árusított rágcsáló ízű, retro borzalmakat és képzeljünk el egy szaftos, ízekben gazdag álomburgert. Elképzelted? Akkor nézzük!

 A titok a szabadtűz. A parázs felett való sütés egy átlagos húspogácsának is olyan ízeket kölcsönöz, ami a kiváló szintre emeli vagy még tovább. 

hamburger.PNG

Mit kell, mit lehet összevásárolni a hambihoz?

Hamburgerzsömle kipipálva, a legtöbb áruházban kapható. Mindenki olyat választ, ami egyéni ízlésének megfelel: szezámmagosat, sokmagvasat, teljes kiőrlésűt, retro bucit, sőt! A gluténérzékenyek is találnak már gluténmentes verziót. Mostanság nagy keletje van a kenyérsütésnek otthon, a bátrak a hamburgerzsemlét is kikísérletezhetik. Ha van jó recepted, oszd meg velünk kommentben ;)

Paradicsomot, ha van rá lehetőség, szedjünk a kertből (most még nyilván korán vagyunk ehhez). Most ne a lédúsat preferáljuk, inkább egy jó lucullust. 

Uborkaügyben két táborra szakad a hamburgerevők társulata: van, aki kifut a világból a csemegeuborka és a csalamádé hallatán, míg mások hátán a kígyóuborkától áll fel a szőr. Egyéni döntés, tegyük ki ezt is, azt is, és az étkezők maguk dönthetik el, melyikkel dúsítják a bucikat.

Salátalevél. A megszokott a fejessali, de érdemes egy próbát tenni a jégsalátával is. Egészen más élmény.

A sajt is megosztó. Kell-e bele egyáltalán? Ahogy jólesik! Trappista vagy valami erőteljes ízű, érlelt csoda? Nyilván a gyerkőcök a hagyományos trappistára voksolnak, az ínyencek meg a kéksajttal és társaival próbálkoznak. 

kaseplatte-1108564_1280.jpg

Ha nem ódzkodunk a hagymától, mehet az is karikázva. Lila, vörös vagy némi póré. 

Szószok. Már megint a táborokra osztó téma jön. "Kecsapmustármajonézmehetbele?" Jól ismerjük ezt a büfék világából. Ki-ki szája íze szerint variálja, magyaros ízlés szerint némi ErősPista sem lehet kitiltva, de a legjobb választás a házi ketchup, ez kétségtelen. Manapság az áruházakban ezerféle kence kapható készen is, BBQ-tól elkezdve a hamburger szószig, érdemes körülnézni a polcokon.

 Most pedig jöhet a fogás veleje, azaz a húspogácsa.

kemencemania_hamburger.jpg

Ha van rá lehetőség, kerüljük a hiperek fagyasztóspultját. Ha nagyon ráérünk válogatni, olvasgassuk az összetevőket, mert némelyik felér egy kémiai tankönyv tárgymutatójának részletével. A legtöbb húspogácsa alig 30-40% valódi húst tartalmaz, szójával turbózva. Nincs evvel gond, de sütés után nagyítóval kell majd keresnünk a fő alkotóelemet a rácson, mert bizony jelentős átalakulás várható a hő hatására.

Mi eddig 3 fajtát találtunk, ami fogyasztható volt: az Aldi-ban 4 darabos kiszerelésben tiszta marhahúsból, a Lidl kifejezetten grillre is ajánlott terméke és a Metro-ban kapható 2 kilós kiszerelésű pogácsája érdemes a kipróbálásra.

kemencemania_hamburger2.jpg

Ha lehet, maradjunk inkább a friss húsból készültnél. Ebből elég jó választékot találunk az üzletekben, pénztárcánknak és ízlésünknek megfelelően. Személyes kedvencem az angus marhából készült 21 napig érlelt húspogácsa, de az tény, hogy nem olcsó. Itt is érdemes ellenőrizni az összetevőket. Marhahús, fűszer, esetleg valami ízesítő zöldség (pl. jalapeno paprika) és ennyi. Feleslegesek az ízfokozók és a különböző adalékanyagok, nem? Ha biztosra akarunk menni, készítsük el saját magunk!

Húspogácsa készítése:

Végy egy hamburger-pogácsa-prést. Nem drága, és nagyon fogod szeretni (kb. 1500 Ft). Ha nem költenél rá, akkor egy nagyobb, kerek pogácsa szaggatóval és lapos aljú pohárral is ugyanott vagy. A préselés azért jó, mert biztos lehetsz benne, hogy nem fog szétesni. Vaslapon vagy serpenyőben könnyebben tudsz egy vékony húspogácsával zsonglőrködni úgy, hogy ne essen szét, de grillen, amikor a grillrácshoz fog ragadni, elég nagy gyakorlat kell. Ilyenkor vagy vastagot csinálsz, vagy préselsz. Ha medium-ra sülten szereted, akkor csinálj vastagot, ha pedig jól átsültet, akkor préselj laposat. Fűszerként használhatsz érett marhahúst (nagyon finom csak BBQ szósszal), vagy adhatsz hozzá sót, borsot, szegfűborsot, oregánót.

Kész a husi, rakjuk össze a szendvicsünket!

Miután kettévágtad a zsemlét pirítsd meg grillen, kenegesd be a választott szószokkal, pakold össze zöldséggel, hússal, sajttal, amihez épp kedved van. Aztán győzzed elég nagyra nyitni a szádat!

 Még valami lecsúszna a hambi után? Nézzünk egy-két finomságot nasi gyanánt!

Csemegekukorica grillen. Kóstoltad már? A legjobb, ami egy kukoricával történhet. A hő karamellizálja a kukoricában lévő cukrokat, finom extra ízt adva neki. Ami fontos: lassan süssük, legyen ideje átmelegedni, és igen: tegyünk fölé fóliát, ha nem gömbgrillben dolgozunk. Aki még nem próbálta, tegye meg. Mennyei!

corn-on-the-cob-2548433_1280.jpg

Ugyanez a helyzet az ananásszal is! Néhány szelet friss ananász a grillen valódi ízorgiát képes alkotni. Jöhet mellé egy gombóc fagyi és a kedvenc frissítőd.

Ha a gyerekeknek akarsz kedvezni, a pillecukorral nyert ügyed lesz. Húzz nyársra két-három cukrot és szépen lassan melengesd a parázs felett. Csak óvatosan! Hirtelen hő hatására a cukor könnyen lepottyan.

Neked mi a kedvenc grillfogásod? Mi az, amit régóta kipróbálnál, de még eddig mindig elvitt a megszokás a régi fogások felé?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemencemania.blog.hu/api/trackback/id/tr6915661078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása