KemenceMánia és a kemencézés mániája

A kemencében rejlő lehetőségek húsokon innen, kenyereken túl

Értékek, élmény, elfogadás, avagy fűtsd be Te is a Varázskemencét!

2020. február 25. 11:12 - Szassz a mániákus kemencés

Képzelj el egy világot. Egy világot, ami hangokkal, illatokkal van kitapétázva. Egy világot, ahol nem a szemeddel, hanem a kezeddel látsz. Ez a hely nem rosszabb, nem jobb, mint, amit te ismersz, egyszerűen más. A vak gyerekek - és persze kortól függetlenül minden látássérült ember - pontosan így érzékeli maguk körül a környezetet.

Ha lehetőségünk adódik arra, hogy számukra eddig ismeretlen ingerekkel, élményekkel gazdagítsuk őket, szélesítsük a horizontot, életre szóló emlékeket teremtsünk, miért ne tennénk? Valószínűleg a Varázskemence kipróbálása egy olyan lehetőséget biztosít számukra, melyre korábban nem adódott példa.
Tudjuk jól, hogy megszámlálhatatlanul sok program kínálkozik a kisgyerekeseknek, rengeteg családbarát rendezvénnyel találkozhatunk, sajnos, azonban ezeknek a jó része nem akadálymentesített. A sérült gyerkőcökről sokszor megfeledkeznek. Szó sincsen rossz szándékról, egyszerűen kevés a kapacitás és lehet, hogy a szervezők nem is gondolják, hogy mekkora örömet okozhatnának hátránnyal élő embertársaink bevonásával - legyenek akár kicsik, akár nagyok.
Másrészről az is gondot jelenthet, hogy ezek az események gyakran túl drágák ahhoz, hogy komoly anyagi problémákkal küzdő családok megengedhessék maguknak a részvételt.
Ezekre a problémákra kerestünk gyógyírt 3 évvel ezelőtt, mikor is megszületett a Varázskemence napja névre hallgató fesztivál ötlete.

file.png

Kisemberek nagy munkában

A mi küldetésünk, hogy a fesztivál zsongó, nyüzsgő forgatagát, hangulatát, atmoszféráját a hátrányos helyzetű, speciális nevelési igényű és fogyatékossággal élő lurkók is tökéletesen élvezhessék.

Varázskemence, avagy „mindenki tud kenyeret sütni”

A rendezvény vezérfonala a hagyományos kemencében történő kenyérsütés technikájának bemutatása, elsajátítása mindezt játékosan, vetélkedőkkel, kóstolóval fűszerezve.

Két gasztronómiai verseny is megrendezésre került a nap folyamán: az egyikben a 8 támogatott iskolából (vakok, gyengénlátók, Down kórral élők, hallássérültek, mozgássérültek oktatási intézményei) érkező gyerekcsapatok érintettek. Nekik kenyérsütésben kellett „megmérkőzniük”, a másikban pékek, valamint vendéglátóipari hallgatók mérték össze szakmai tudásukat. „Füstölt húsos kelt tészta” volt a kitűzött cél, minden kreativitásukat bevetve, ezt a fogást készítették el a résztvevő szakemberek. Természetesen a második vetélkedőn is segédkezhettek a kisgyermekek, ha úgy tartotta kedvük.

A kisgyermekeknek képzett szakácsok, gasztrobloggerek, valamint neves szakemberek nyújtanak segítséget az ételkészítésben. A hangsúly itt is az egyenlőségen van, az elkészített kenyér egy fontos szimbóluma annak, hogy megfelelő munkával, kitartással a nehézségekkel, egészségügyi problémával élő gyerekek is elérhetnek bármit.
A kemence mellett mindenki elfér, ez a rendezvény az összefogásról, egymás támogatásáról és a feltétel nélküli elfogadásról szól.

varazskemence_2_kemencemania.jpg

És ez még nem minden!

A BRFK és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány jóvoltából tesztelhetitek, bővíthetitek közlekedési ismereteiteket a mini családi KRESZ-parkban.
Gyermekfoglalkoztatót is szerveztünk a Jó Pont Családi Napközi segítségével, hogy egy pici se unatkozhasson, ha a sütögetés nem volna kedvére.
Az ínycsiklandó kenyerekről, húsos tésztákról nem is írunk többet, tudjuk, hogy már így is kopogó szemekkel, korgó hassal ültök a gép előtt.
A fatüzelésű, mobil kemencékről, melyekben finomságok készültek, fő támogatónk, a KemenceMánia gondoskodott.
A zenéről sem feledkeztünk meg, a Szent István Ütőegyüttes és a Nemadomfel zenekar alapozta meg a jó kedvet, és csinált igazi fesztiválhangulatot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemencemania.blog.hu/api/trackback/id/tr4715490756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása