KemenceMánia és a kemencézés mániája

A kemencében rejlő lehetőségek húsokon innen, kenyereken túl

Az első pelletes kemence

2020. június 16. 12:10 - SuznVilága

Kezdjük egy ínycsiklandó képpel. Ebből vezetem le, miért is álltam neki pellettüzelésű kemencét fejleszteni. Belül finom omlós, kívül ropogós. Lassan sült, folyamatosan szabályozott hőmérsékleten. Elöl-hátul közel azonos hőmérséklettel. Olyan jó legyen legalább a szabályozhatósága, mint egy gázsütőnek, de meglegyenek a fatüzelés ízei. És ne bbq szekrény legyen. A kép magáért beszél, igaz?

h.PNG

Akkor milyen is lett berendezés? Hát íme. Saját kíváncsiságra építettük, stabilan működik. Közel 4 hónap aktív fejlesztés van benne, ami alatt 3 korábbi pelletégő változatot hegesztettünk össze, mire eljutottunk eddig a változatig.

25-30 KW közötti fűtőteljesítménnyel elérhetőek akár igen komoly 250-300 fok közötti hőmérsékletek, de könnyedén tartható 110 fok körüli hőmérsékleten is stabilan.

Turbó üzemmódú, ami azt jelenti, hogy egy ventilátor tolja a megfelelő levegőmennyiséget az égéshez attó függően, hogy fűteni vagy csak hőn tartani szükséges.

A hőmérséklet beállítása digitális vezérléssel történik akár 1 fokos hiszterézissel.

Nagyon jól használható berendezés. Nagyon sikeres sütéseink voltak vele. Amint az a képen is látható.

Belső tere 70*45 cm méretű. Kemence üzemben akár két 60*40 cm-es tepsivel lehet benne dolgozni. Smoker üzemmódban a külön ráépített füstgenerátor segítségével további extra ízes füst adagolható az ételhez, amivel még finomabb ízek érhetőek el.

A begyújtás hőlégfúvóval történik mindössze 2 perc alatt.

A mozgatást 16 cm-es gumis kerekek segítik. A magas hőmérsékletű részeket a biztonság érdekében hővédő lemezekkel láttuk el. A falazata megegyezik a jelenleg gyártott kemencéinkkel.

Az égőfej 4 mm-es kazánlemezből készült a tartósság érdekében.

A berendezés súlya kb. 200 kg.

meat-844250_1280.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemencemania.blog.hu/api/trackback/id/tr315812982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása