KemenceMánia és a kemencézés mániája

A kemencében rejlő lehetőségek húsokon innen, kenyereken túl

Kovász születik

2020. július 20. 12:02 - Szassz a mániákus kemencés

Hajdanán a hajadonok édesanyjuktól kaptak egy kis kovászt az új háztartáshoz, amit életben kellett tartaniuk, etetniük, szaporítaniuk. Furcsán hangzott ez manapság, de jött a koronavírus, és újból terítékre került, mint hasznos tudnivaló. A kovásszal készült kenyér pedig kétségtelenül finomabb, lazább, tovább eltartható lesz.

Kész kovásszaI ugyan nem tudunk szolgálni, de lelkes kemencehasználónk bevált kovász receptjével igen. A képeket és a receptet Ihász Álmos Leventétől kaptuk.

Kovász készítése 1.nap 3 ek BL80 lisztet 3 evőkanál langyos vízben jól el kell keverni, befőttes üvegbe tenni és a tetejét résnyire nyitva hagyva szobahőmérsékleten (akár 35 c°-ig) pihentetni. Ezalatt az üvegben a kovászkezdmény elkezd érlelődni. 2.nap várakozás - csak ülünk és figyelünk. 3.nap Eljött az első etetés ideje. Fogjunk meg 4 evőkanál BL80-as lisztet valamint 0,5dl langyos vízet és alaposan keverjük hozzá a 1. nap elkészített alaphoz. 4.nap Második etetés, azonos arányokkal mint előző nap. 5.nap A szaporítás elindulhat. Fogjuk meg a fele kovászt és szedjük egy másik befőttes üvegbe. Majd mind a két kovászt a szokásos aránnyal jól etessük meg. 6.nap Csak etessük meg immár mind a két üvege, úgy ahogy begyakoroltuk az előző napokon. 7.nap Kovászunk elég érett a használathoz. Ideje sütni egy jó kenyeret. Amennyiben nem használjuk fel, újra osztani lehet, illetve etetni, vagy hűtőben tárolni használatig.

_szassz_wixsite_com_853_197594_1ac40ca9e2874d2d89a54a8beeb59a36mv2.jpg

És milyen receptet adott a kovászos kenyérhez?

30% kovász, 20% viz, 50% BL80 liszt + 3 % só. Alapos dagasztás és formázás után párás, 25-35 fok közötti helyen pihentessük, kelesszük 5-6 órán keresztül. Sütés előtt megvágni, hogy a kemencében még tudjon tágulni repedés nélkül a kenyér. Sütés 220c°-on 25-35 perc alatt.

 

_szassz_wixsite_com_120_197594_1a8047667ef94f41993db05eb9c11309mv2.jpg

_szassz_wixsite_com_672_197594_a44abf34c97742f29f6b13f67191aba7mv2.jpg

_szassz_wixsite_com_694_197594_e4f22d525cd544f2888a18ba9f167707mv2.jpg

Szerintünk nem telhet el hét kemencében sült kenyér nélkül. Szerintetek?

_szassz_wixsite_com_407_197594_c7a461bda846424ebce12714b7c94a90mv2.jpg

Ha pedig kemencés kenyeret sütnétek, de nincs még kemencétek, nézzétek meg választékunkat:

KemenceMánia kemencék

 

Jó sütögetést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemencemania.blog.hu/api/trackback/id/tr8316038782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása